zondag 2 januari 2011

De reis naar het einde van de wereld- zondag

Toen Miss Piggy heel klein was, kochten we een boekje voor haar, met de titel: "De reis naar het einde van de wereld". (niet te verwarren met: De reis naar het einde van de nacht, van Céline)Het was een harmonica boekje, langwerpig en als je het uitvouwde, kreeg je een lange tekening van een meisje dat door allerlei decors aan het lopen was, op weg naar het einde van de wereld. Bovenaan stonden dan wat zinnen die ik straks probeer na te vertellen. Want Miss Piggy slaapt nu en vroeg me, terwijl ze in slaap viel om het verhaal te vertellen en op de blog te zetten.Miss Piggy slaapt, op haar zij. Ze heeft maanden rechtop zittend geslapen en gisteren kon het voor het eerst op haar zij. Traantje van geluk. Ik.kan.liggen. ik. kan op. mijn. zij. liggen.

Verdere verbetering vandaag: catheter eruit. Vrij om naar wc te gaan, om meer te bewegen.Miss Piggy heeft Koorts. Soms wel en soms niet. Na bezoek van The Jr Transplantman heeft ze vertrouwen gekregen dat ook dat overwonnen gaat worden. Dus vooruitgang, maar niet 'voor gratis'.Het verhaal, dus:

Een kind, dat geen vader en geen moeder, geen broertje en geen zusje had, dat helemaal alleen op de wereld was, besloot op een dag op zoek te gaan naar het einde van de wereld.

Het nam het besluit en vertrok met enkel de kleren die het aan had. Het liep en het liep, de zon scheen, maar het kind lette niet op de zon, de maan scheen, maar het kind lette niet op de maan, ze lette op de dag niet en op de nacht niet, ze lette niet op verschijnselen, ze liep en ze liep, enkel met dat ene plan, om het einde van de wereld te vinden.

Het liep en het liep en het regende, maar het kind lette niet op de regen, het liep en het liep en het werd lente, het liep en het liep en het werd zomer en het liep en het liep, maar het kind lette niet op de lente en de zomer, de herfst en de winter, het kind lette niet op de seizoenen, het liep met als enige doel het einde van de wereld te vinden.

"Hoe zou het einde van de wereld er uitzien?" vroeg het zich af? En het kind stelde het einde van de wereld voor als een onneindige zee...Of als een bergketen, met in het midden een meer, of als een aarden weg, die door de velden naar een bos kronkelde, of als een witte reuzezakdoek met allemaal rode bolletjes of als helemaal niets of als iets wat vergeten was wat het ooit geweest was. "Hoe lang nog?" zo vroeg het kind zich af. Nog even volhouden, wacht maar eens af.

En het kind liep en liep en werd steeds ouder. Het liep langs bergen, maar het kind gaf niet om bergen. Het liep langs de zee, maar het kind gaf niet om de zee, het kind liep door woestijnen, maar het gaf niet om woestijnen, het gaf niet om dieren en het gaf niet om mensen, het gaf enkel om dat ene plan: het vinden van het einde van de wereld.

en het kind werd volwassen.

En op een dag vroeg ze aan een boertje die aan de kant van de weg stond: "Mijheer, het spijt me dat ik u stoor, maar weet u of het nog ver is naar het einde van de wereld?" en de boer zei:"Loop deze weg maar helemaal af en als je bij die bomen daar komt, vraag het daar nog maar eens." Waarempel. Vervuld met nieuwe moed vervolgde ze haar weg.

En ze liep, en liep, maar er kwam geen einde aan de weg, en de bomen waren ver uit zicht, toen ze op het einde van haar krachten een jongen zag zitten, bij een rivier. "Is het nog ver naar het einde van de wereld?" vroeg ze hem. "Een boerderij wat verderop heet 'het einde van de wereld', het is een kwartiertje lopen, je kan het niet missen." Hemeltje lief, met haar laatste krachten liep het meisje verder, tot ze een bocht om liep en bleef staan: "Dit moet het zijn" zo dacht het meisje. Een prachtig erf met een statig boerenhuis en een goed onderhouden schuur, een groene sappige wei en een boomgaard, met kippen en verderop koeien, die hoorden er vast ook bij. En de was die wit hangt te drogen en beweegt met de wind... en uit de schoorsteen van het bakkershuisje kringelt een sliertje rook als een dief ervandoor. Alles zag er zo zonovergoten en voornaam uit, zo schoon en zo passend, dat het meisje dacht: "Dit moet het zijn" en ze storte van ellende in elkaar.

Ze werd door zachte handen opgetild en in een bedje met gesteven lakens gelegd en ze sliep en sliep en toen ze wakker werd vroeg ze aan de boerin:" Is dit het einde van de wereld?" "Jazeker" zei de vrouw met een lieve, warme stem. "En mag ik hier blijven?" vroeg het meisje. "Als je hard werkt en doet wat je moet doen, mag je hier voor altijd blijven. We kunnen wel een boerendochter gebruiken." zo zei de vrouw.

En het meisje werkte hard en deed wat ze moest doen en bleef zolang ze wilde op "Het einde van de wereld".En met dit, enigzinds moralistisch einde, sloten we het verhaal af. En we hebben vaak gedacht, "Moet het niet onvoorwaardelijk eindigen? Zo van "Natuurlijk mag je hier blijven....zolang je maar wil." Maar we hebben de schrijver gevolgd. En we weten dat Miss Piggy, wat de boerin ook gezegd zou hebben, altijd haar best zou hebben gedaan en ook altijd zou hebben gedaan wat ze moest doen.

En meer.

Mr Papsie

34 opmerkingen:

 1. Beste Mr Papsie,

  Jullie hebben een geweldige dochter, die weet wat het is om op het randje te leven, en toch zo vol levenlust, vechtlust, en een meid die ondanks alles positief bleef.

  Gelukkig heeft ze nu haar nieuwe longen en het enige wat ik haar gun is, een leven vol geluk, liefde en gezondheid.
  Dat ze net als het meisje in het verhaal, het einde van de wereld kan bereiken en toch gelukkig zal zijn...

  Lieve Djuna., jij gaat het maken meisje, dit jaar kan je genieten van alles waar je van droomt.
  Voor nu bedankt voor het verhaal Mr Papsie aangrijpend was het wel.

  En lekker slapen voor Djuna met voldoende kracht voor morgen...

  Liefs ilona.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat mooi, mr.papsie om dit oude verhaal hier te lezen en heerlijk te weten dat djuna slaapt en jij bij haar bent.heel veel liefs beiden van mij en een goede nacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Slaap zacht lieve Djuna, droom maar verder van
  dit mooie verhaal...wat goed dat je op je zij
  kan slapen....voor ons zo vanzelfsprekend voor
  jou weer een stap in de goeie richting....
  slaap maar rustig verder , je papa waakt over jou...
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. sluit me aan bij bovenstaande..
  het moet goed zijn om in zo'n onzekere situatie van koorts wel, koorts niet, je vader naast je te weten,..en dan ook nog eindelijk op je zij kunnen liggen. veiliger dan je nu bent kan t niet worden denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal heb je laten vertellen door Mr. Papsie!! Ik kende het niet maar ik vind het prachtig. Een lief meisje en dan zo'n zware tocht, pfff aan wie doet me dat nu toch denken?
  Slaap zacht lieve Djuna, lekker op je zij en helemaal blij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het ontzettend knappe en bewonderingswaardige van MissPiggy vind ik dat ze, in tegenstelling tot het kindje in het verhaal, wel geniet van de reis. En helaas is die reis niet makkelijk. Maar zolang je de zee, de bomen, en de velden (of het geluk van het liggen op je zij) ziet, dan heb je je doel al bereikt toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Djun en MrPapsie,

  Het doel, het doel. Belangrijker dan het onderweg zijn?
  Meestal niet. Soms wel, als het doel vele malen mooier is...

  Gelukkig kun je, Djun, ook nog genieten van de mooie dingen onderweg, zoals het op je zij liggen en de vrijheid die je nu hebt om je bed uit te komen als jezelf wilt.
  Nog geen Vrijheid met hoofdletter. Dat komt als je nog dichter bij je doel komt, als je straks door de deur van het EMC loopt. Als je weer op het strand staat en de oneindigheid van de wereld voelt.... Vrijheid.

  Lief meisje, slaap zacht, lekker op je zij, zonder machientje, minder draadjes en toestanden, in alle rust.

  MrPapsie, rij voorzichtig strakjes, wel thuis en dan, heel wat later, ook welterusten. Lekker slapen.

  Knuffel voor beiden,
  Jo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach mr Papsie, ik moet er van zuchten, van dit verhaal, maar het is geen onprettige zucht. Meer van.. tjonge wat ontzettend mooi.

  Moet heerlijk zijn om weer zo te kunnen gaan liggen als je zelf wilt. Slaap lekker Djuna!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hay mr Papsie,
  Pfieuw ik schrok even van de titel van dit bericht, ik dacht het zal toch niet gebeuren.
  Maar gelukkig ze ligt gewoon lekker te slapen.
  Wat een mooi verhaal! heb er van genoten.
  Geef Djuna nog maar even een kus op haar koortswangen, hoop dat ze mooie dromen heeft.
  Groetjes, Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 10. MissMorrie02-01-11 21:39

  Lieve Djuna en Mr.Papsie,

  Wauw! Wat een mooi en bijzonder verhaal. Prachtig Mr.Papsie! Thanks!
  Wat ontzettend fijn ook dat Djun nu op haar zij kan liggen, lekker kan slapen en dat ook de catheter er nog eens uit is! Steeds weer een stapje in de goede richting! Joepie! En die koorts...dat is ook een hobbel die weer overwonnen gaat worden!
  Nachtwacht ze!

  Veel liefs,
  MissMorrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind dit blog altijd zo ontroerend dat ik er tranen van in mijn ogen krijg en eigenlijk nooit weet hoe te reageren. In ieder geval heel veel liefs, sterkte en gezondheid toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lekker slapen en zo herstellen hopelijk is die koorts gauw gewiebert!

  You can do it!

  Rosan
  *Gouda*

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mr papsie, wat een mooi verhaal!!

  Gelukkig dat Djuun nu eindelijk op haar zij kan liggen! Hopelijk slaapt ze lekker om morgen weer een stukje beter op te staan!

  Hopelijk gaat de koorts snel voorgoed weg!

  Knuf Sam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tranen in mijn ogen

  Opzouten met die koorts!

  Kleine stapjes leiden uiteindelijk ook ergens toe.

  Hang in there, vader & dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mr Papsie je hebt een wonder van een dochter en Miss Piggy jij hebt een gouden vader, jullie hebben het einde van de wereld gevonden.
  Wel mis ik; en ze leefden nog lang en gelukkig.

  Zo eindigd een verhaaltje toch altijd?

  Slaap zacht lieve Djuna, slaap jezelf maar beter.

  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lieve Djuna en lieve Mr Papsie,
  Wat een mooi verhaal zeg. Wat vervelend dat Djuna weer koorts heeft maar wel fijn dat Transplantman Jr haar het vertrouwen heeft kunnen geven dat het goed komt. Kunnen ze de koorts wel verklaren? Wat heerlijk dat de catheter eruit is en dat MissPiggy weer lekker op haar zij kan slapen. En ze zal vast extra rustig slapen weten dat haar lieve MrPapsie over haar waakt!
  Veel sterkte voor jullie allemaal!
  Liefs, Debbie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve knorrende Miss Piggy,
  wat weer een mooi verhaal van mr. Papsie, weer stof om over na te denken, terwijl jij hopelijk lekker op je zij slaapt, of op je andere zij..
  Wie weet, dromend van een reis naar het eind van de wereld, voor zover die er is... voor een ieder zal dat een ander eind zijn.. of een begin... van een mooi leven...
  Lieve Djun ik hoop dat het proces van genezen elke dag een beetje beter gaat, en fijn dat de Jr. Transplantman het vertrouwen vergroot, toch belangrijk om het ook uit zijn mond te horen.
  Weer een stap in de goede richting, catheter eruit, yes... het zelf weer kunnen..
  Lieve meid, slaap maar veel, slaap maar rustig, na zo'n tijd zonder echte slaap, in rare houdingen, heb je vast, zeker na het vrachtwagenongeluk... heeeeel veeeeeel in te halen. En dat kost TIJD en waarschijnlijk meer, maar jij kanjer, gaat dit redden, jij volwassen reizend meisje, die naar het eind van de wereld op zoek is, gaat dit, zeker weten, vinden!!!! En inderdaad, wij weten inmiddels dat jij er ALLES voor over hebt om dit doel te bereiken.

  Het zal goed komen meis!

  Slaap lekker door, morgen is er voor jou en ons weer een dag.
  Mr. papsie, hoogstwaarschijnlijk, nu onderweg en voor straks, ook lekker slapen en morgen gezond weer op.

  Liefs, knuffel,

  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste Mr. Papsie, het is wel duidelijk waar Djuna haar schrijftalent vandaan haalt....sluit me aan bij anderen, dat zij wel weet te genieten van de reis en de diepe zucht....wat een mooi verhaal weer....

  Grt Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het is een lange reis, gelukkig gaan jullie samen...heerlijk dat je zelf kunt plassen en liggend slapen!!! 2 stapjes vooruit en eentje terug, maar vooruit ga je, welterusten, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat mooi. Dat jullie samen zoveel beleven vanuit/ rondom dat ziekenhuisbed, zoveel lol, mooie verhalen.. En wij, lezers, worden er ook goed door gevoed. Bewonderenswaardig. Slaap lekker op je zij, Miss Piggy!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik wil eigenlijk maar 1 ding zeggen:
  Wat zijn jullie een fijne familie mr. Papsie.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Mr.Papsie wat een mooi ontroerend verhaal. Even traantje wegvegen.
  Ik lees dat het bij jullie ook op en neer gaat en wens jullie heel veel sterkte samen. Jullie humor is geweldig ondanks de shit en houd die erin. Niet altijd gemakkelijk als je in zo'n achtbaan zit. Dankjewel voor jullie lieve reacties op de blog van Kyara. Wij denken aan jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een prachtig verhaal Mr. Papsie, Lieve Djuna wat heerlijk op je zijslapen&plassen.

  liefs van Zweden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het is al vaak gezegd, maar wat een mooi verhaal!
  Balen van die koorts maar gelukkig zijn er ook weer goede dingen zoals het op de zij liggen en de catheter eruit. Ik wens jullie allebei een goede nacht toe? Djuun, je bent een kanjer en je boft met zo'n vader!
  Dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dit prachtige verhaal is je op het lijf geschreven. Wat heerlijk om zo onder het wakend oog van je vader te slapen en nog wel op je zij. Inderdaad 1 stapje vooruit, maar het gaat goed komen. Wat ben jij een kanjer.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een warm nest. Zo voelt het. Wat mooi om dit steeds weer te ervaren. We denken aan je meid.
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat fijn dat Mr. Papsie over je gewaakt heeft en dat ie zo lief is geweest om dit verhaal met ons te delen. Wát heerlijk om te lezen dat Djuna ein-de-lijk weer op haar zij kan slapen, wat geweldig!! Ze vliegt met stappen vooruit. wat een supermeid hebben jullie toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooi lief dapper ding!

  Op je zij... jeeeeej!!!!
  Hopelijk heb je lekker geslapen.
  Je KAN weer lekker slapen.
  whoeoe

  xxx lielie

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hey Djuna,

  Das lekker weer op je zij liggen en ook weer gewoon naar de wc,je doet het echt goed nu de koorts nog weg dan ben je alweer een stap verder.

  X Scary Man

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een prachtig verhaal!!

  Voor jullie als ouders moet zo'n transplantatie aanvoelen als een tweede (of in dit geval derde) geboorte van je kind. Het lijkt me een ervaring die alles overschaduwt. Die kleine dingen als 'op je zij liggen' of zingen, of alleen naar de wc, het is zo futiel maar wat een mijlpalen en wat een betekenis!

  Djuna, ik hoop dat je weer een goede dag hebt en dat je koorts snel de kuierlatten neemt... Snel weer buitenlucht in je mooie nieuwe longen!

  Nande

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Miss Person03-01-11 15:49

  TOT STRAKS! Tot straks! Tot straks! Tot straks! Tot straks! Heb ontzettend zin om je weer te zien.

  Je laat mrPapsie toch ook wat schrijven in je toekomstige boek he? :P:P

  HVJ!

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik sluit me aan bij zovelen hiervoor: fijn te horen over de vooruitgang. En jullie kunnen zó ontroerend en positief schrijven. Er zijn natuurlijk meer blogs over longtransplantaties. Er zijn er ook die meer feitelijke (medische)informatie geven. Maar qua levensmoed en verslavingsgehalte vormen Miss Piggy & CO de absolute top. Iemand zou een boekje moeten maken met een combinatie van feitelijke informatie en jullie verhaal. Dat zou dan iedereen die voor het eerst van de screening hoort, kunnen meekrijgen. Als je daar nog eens sponsors voor zoekt, dan hoor ik het graag!
  groet van Florijn

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hoi Djuna. Voor zo, gezellig bezoekuur!!!
  Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 34. mooi,mooi, mooi!
  Als er iemand weet wat knokken is, dan ben jij het wel Djuna!
  Hou vol, slaap heerlijk, have sweet dreams en weg met die koorts en misselijkheid!
  liefs van ons allen!
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen